HOŞGELDİNİZ

Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz On5sıfır7 Film Haftası, geçen yıl olduğu gibi yine darbe, direniş ve özgürlük temaları üzerinden dünya sinemasında bu kapsamda yapılmış en seçkin çalışmalara yer vermektedir. Dünyanın değişik coğrafyalarında, özellikle yakın tarihte insanlığın maruz kaldığı sömürgecilik ve darbelere karşı toplumlar bir mücadele duygusuyla direniş sergilemişler, haklı davaları için gayret sarfedip, hak ve adalet uğrunda kendi haklarını savunan eylemler ortaya koymuşlardır. Kimi zaman da askeri güçler devreye girip, meşru hükümetleri devirmişler veya devirmeye kalkmışlar, toplum hayatını karmaşaya sürükleyecek tutumlar sergilemişlerdir.  Bu anlamda sinema, bir toplumsal duyarlılık ve farkındalık yönelimi ve sorumluluk duygusuyla harekete geçerek, en iyi hikayeleri ve gerçek olayları sinema dilinin üstün imgesel gücüyle yansıtma yoluna gitmiştir. Sömürgecilik, ondokuzuncu yüzyılda artarak daha çok Batılı ülkelerin Afrika ve Asya topraklarını ele geçirmek suretiyle, oraların yerüstü ve yeraltı kaynaklarını işleterek, artı değerlerini kendi ülkelerine aktararak, bu kaynakların gerçek sahibi toplumları yoksulluk içinde bırakmış hatta bizatihi köleleştirmiştir. Sinema, gerçek fonksiyonlarından biri olarak, insan vicdanını temsil etmek suretiyle, böylesi insani sorunları işleyen filmlerle yapması gerekeni ortaya koymakta, giderek dramatik bir etkiyle toplumun vicdanı olma işlevini yerine getirmeyi üstlenmektedir. Japonya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke bu insanlık dışı muamelelerden mustarip olup, bazen yıllar süren mücadeleler sonucu boyunduruklarından kurtulup, insanın hak ettiği bir düzene kavuşmak için mücadele vermenin sonunda bağımsızlık ve hürriyetlerini kazanma lütfuna kavuşmuştur.

Bu Film Haftasında, her kıtadan ve bu olumsuzluklara maruz kalan ülkelerden yapılmış dünya sinemasından seçkin 17 filme yer verilmektedir. Filmleri seçerken ajitasyon veya manipülasyon sergilememelerine dikkat edilmiş, sinema sanatının estetik ve etik değerlerini gözetmeleri öncelenmiştir. Film Haftasında ayrıca “Sinemada Algı Yönetimi ve Özgürlük” başlıklı bir panel yer almaktadır. Günümüzde tv kanalları, dijital platformlar, sanal dünya, sosyal medya ve genel olarak internet ortamlarıyla kuşatıldığımız gerçeğinden hareketle ortaya çıkan çeşitli algı yönetimlerinin, ne denli kültürel kodlarımızla oynadığı neredeyse karşı konulmaz bir gerçeklik ve meydan okuma olarak karşımızda durmaktadır. Gösterim mekanları “Sinema Müzesi – Atlas Sineması”, “Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi” ile “Bağlarbaşı Kültür Merkezi”dir. Bütün gösterimler halka açık, ücretsiz olarak yapılacaktır. 15 Temmuz Derneği tarafından gerçekleştirilen Film Haftasına verdikleri destekten ötürü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi bir borç biliriz.

15 Temmuz Derneği

FİLM HAFTASI

FİLM ARŞİVİ

d

Her kıtadan, darbe ve iç çatışmalara maruz kalan ülkelerden yapılmış, dünya sinemasından seçkin 17 film.

d

Sinemada Algı Yönetimi ve Özgürlük" Panelimize Davetlisiniz. Zeytinburnu Kültür Merkezi 2.7.2022 Saat:16.00

d

Darbe - Direniş - Özgürlük

Film Haftası

Hakkında

xabout.jpg.pagespeed.ic.g1ExR7_evh

DARBE – DİRENİŞ – ÖZGÜRLÜK

Yukarıdaki üçleme, 15 Temmuz çerçevesinde öngörülen “ON5SIFIR7 FİLM HAFTASI” projesinin 2022 yılı için temel kavramsal çerçevesidir.
• 15 Temmuz; milli değerlerin üzerindeki zincirlerin kırılmasının hikayesidir.
• Bu ruh, dünyadaki bağımsızlık arzusu taşıyan çok sayıda ülke halklarına da bir rol model olmuştur.
• Öznesi 15 Temmuz olan her türlü faaliyet, özgürlük teması üzerinden, bu milletin fertlerinin tek tek üst akıllara karşı eşsiz bir kazanımıdır! O yüzden diyoruz ki;

Cesaretin, geleceğin oldu…

SALONLAR

SALONLAR

ATLAS SİNEMASI (İSTANBUL SİNEMA MÜZESİ)
KULOĞLU MAH. İSTİKLAL CADDESİ ATLAS PASAJI NO:131 BEYOĞLU/İSTANBUL
ZEYTİNBURNU KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ
BEŞTELSİZ MAH. SEMİHA ŞAKİR CD. NO:15 ZEYTİNBURNU/İSTANBUL
BAĞLARBAŞI KÜLTÜR MERKEZİ
SELAMİALİ MAH.GAZİ CAD. NO: 22 ÜSKÜDAR/İSTANBUL
***
İLETİŞİM : +90 212 327 8606